3D printen

Gestart door LeoSt, februari 01, 2017, 15:40:15

« vorige - volgende »

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Heeft er iemand ervaring met 3D printen of het werken met een 3D geprint voorwerp ?

Ik zit er sterk aan te denken hier iets mee te gaan doen, niet zozeer het zelf printen (beetje lange learning curve ben ik bang ...),
maar wel via Shapeways o.i.d. een keer een loc shell ofzo bestellen.

Op het internet zijn er (CAD) plaatjes zat van te vinden maar hoe ziet zoiets er nou in het echt uit en hoe is er mee te werken ?
Veel 'flash' of niet, redelijke vlakken qua ribbels, details, goed te bewerken/lijmen of juist niet etc etc ...

Ik hou me beleefd aanbevolen voor ervaringen en tips !

Ik heb er niet zoveel ervaring mee maar heb er ook wel naar gekeken mede omdat ik het 3D ontwerpen aardig in de vingers heb. Ooit modellen gemaakt voor Microsoft Trainsimulator.

Ik ken iemand die zelf kapjes maakt voor zijn H0e locomotiefjes. Hij gebruikt dan schaal N onderstellen en maakt met het geprinte kapje heel leuke locomotiefjes. Toevallig hebben wij als club zaterdag 11 februari een demonstratie 3D-printen tijdens een door ons georganiseerde beurs in Coevorden.

Wat ik ook weet is dat er grote verschillen zijn in de manier van printen. De meest voorkomende is het model in dunne laagjes opbouwen. Die laagjes kun je zien en hebben daardoor nabewerking nodig. Het is dus belangrijk hoe het model wordt geprint om zo min mogelijk laagjes te zien.

Een andere methode die ik heb gezien is het model in een vloeistof printen. Er is dan een bak met de kunststof welke door middel van een gerichte laser hard wordt op deze manier wordt het model in die kunststof uitgehard en gevormd. Het restproduct, de vloeibare kunststof wordt hergebruikt.

Een vergelijkbare methode is het printen in een kunststof poeder, net als de hierboven beschreven vloeibare versie geeft dit een perfect model zonder lagen en af te werken franje.

Tot zover mijn kennis over 3D-printen.

JohnT

Kijk, zo leer je weer wat !  Die laagjes was ook iets waar ik tegenaan zat te hikken, zonder ze overigens gezien te hebben ...

Wat ik van Shapeways begrijp is dat dat een grote 3d printfabriek is, waar dan ook met hele hoge kwaliteit geprint wordt. Een kwaliteit waarvan de huisprinter alleen maar van kan dromen, maar aan dat alles hangt wel een prijskaartje natuurlijk.

Je stuurt als ontwerper die gasten een file en dat gaat komt in hun webshop waarna de klant een keuze maakt en Shapeways betaald, die betalen dan de ontwerper/inzender van het CAD file weer.
Ik hoorde laatst van iemand uit de USofA die een Spaanse werkeloze architect betaalde om z'n schetsen om te zetten in de juiste CAD files, die hij (de Amerikaan) dan weer naar Shapeways zond, waar Australiers dan weer de geprinte roling stock bij kochten. Hoezo global modelling  :D :D :D

Dat tekenen/ontwerpen met CAD software heb ik sinds Autocad 0.1 héél goed weten te vermijden en eerlijk gezegd zoek ik het ook niet om daar nu nog aan te beginnen, net als bijvoorbeeld de layout-teken-software.
Ik heb nog steeds de verzameling Rotring paraat staan en dat bevalt prima, maar natuurlijk raak ik wel achterop om het zo maar te zeggen  ::)

Even offtopic , probeer sprint layout eens.
ik was vroeger aardig goed met Layo1 in DOS maar dat werk natuurlijk tegenwoordig niet meer.
Maar Sprint layout is goed te doen voor de huisklooier.
We hebben de pcb Layout getekend en in China de pcb's laten maken....perfect.

'73 Ton
Erare humanum est

februari 01, 2017, 21:56:15 #4 Last Edit: februari 01, 2017, 22:52:11 by LeoSt
Waar zouden we tegenwoordig zijn zonder China Ton  :-\

Tijdens mijn werkzame leven kon ik nog wel 's een schetsje aan een stagaire geven en die rammelde zonder met z'n ogen te knipperen de files uit de pc.
Die werden dan door een bevriende loonsoldeerder omgezet in pcb en eventueel met (smd) componenten bezet. Kan helaas allebei niet meer.
Maar ik heb nog wel een hele klos wirewrap draad staan voor de 1-off schakelingetjes, printje met 0.1" raster volzetten en verbinden maar.

VWB de 3D: ik heb net bij Shapeways twee loco shells gekocht, On3O boxcab en dieseltje, als ze binnen zijn stel ik ze hier ten toon.
Was trouwens een goeie â,¬130 voor de 2 thuisbezorgd ...

Update: kreeg netjes bericht van Shapeways: ze gaan starten met het proces, wat in dit geval betekent dat ze eerst gaan doorrekenen of het ontwerp zowiezo in een goede kwaliteit te printen is.
Ben blijkbaar de eerste klant voor de lokjes en pas als er een koper is gaan ze checken. Krijg wel m'n geld terug als het niet mocht lukken, scheelt toch weer.

Dat is interessant Leo wat je hiervoor mededeelde.
Ik ben benieuwd of daar een goed resultaat uit komt!
Hans, liefhebber On30 + H0

Die 130 euro zaten denk ik niet veel verzendkosten bij Leo , Shapeways print hier in Nederland als ik het goed heb.
3 van de 2 studenten kunnen niet rekenen.

Ik spoor in N

¡¡ AHA !! ik vond 't inderdaad nogal meevallen  :D en scheelt ook dat 't nou niet langs de zwarte bende hoeft !

kreeg vanmiddag bericht van Shapeways dat de ontwerpen goedgekeurd waren om te printen, we wachten vol spanning af .............

februari 07, 2017, 15:35:59 #8 Last Edit: februari 07, 2017, 20:20:42 by LeoSt
Nou de 1e order is binnen, en ik moet zeggen dat ik 'mixed'  feelings heb   :-\

De kwaliteit van printen valt niet tegen, ik heb twee fotootjes gemaakt in genadeloos strijklicht om een idee van het oppervlak te geven.

De shell is best stevig en qua detailering ook niet slecht uitgevoerd, alleen had de ontwerper nog best wat dingetjes toe kunnen voegen, maar daarover later meer.

De grote makke is echter de grootte, die klopt niet met de maten zoals in de webshop aangegeven !  >:( >:( >:(

Hoogte en breedte zijn zo'n 80% en de lengte zo'n 90% van de opgegeven grootte. Dit betekend dat de Roco hO BR215 die ik als donorloc klaar had staan niet past.

Daarom gaat deze shell ook weer retour Shapeways en ben ik met de ontwerper in conclaaf, ook v.w.b. de details.

Kortom: best mooi spul die 3D prints, maar het valt nog niet mee om te krijgen wat je denkt dat je krijgt ......





Ho en zou 't bijna vergeten: de boxcab die erbij zat was wél precies op maat en verders pico-bello, dus 't kan wél ;)


februari 07, 2017, 16:02:37 #9 Last Edit: februari 07, 2017, 16:30:31 by LeoSt
Wat ik nu pas zie: de footboards aan de cab zijde zijn afgebroken of niet geprint, in 't plastieke builtje zat verders niks :(

De shells waren overigens in een ruime en écht stevige kartonnen doos verpakt en liefdevol omringd door voldoende bubbelsplastic,
ik denk dat er bij het 'handle-en' in de fabriek wat mis gegaan is.

Leo je loopt precies tegen het grote nadeel van 3d printen aan, en dat is er van iedere ontwerp eerst een proef print moet worden gemaakt.
Zie vaak op andere forums dat er een paar keer een print is gemaakt om de tekortkomingen er uit te halen, pas als alles goed is wordt het ontwerp vrijgeven voor gebruikt bij voorbeeld Shapeways.
Blijkbaar heeft de ontwerper alleen maar een ontwerp beschikbaar gesteld zonder zelf een proef print te laten maken.

februari 07, 2017, 16:26:50 #11 Last Edit: februari 07, 2017, 16:49:09 by LeoSt
klopt Ronald,

daarom kreeg ik eerst van Shapeways het bericht dat ze het ontwerp 'getest' hadden, klaarblijkelijk letten ze bij het testen niet op de aangeven maten ?

Maar zoals het gezegde gaat: je beoordeeld iemand niet op z'n fouten maar op de manier waarop die fouten hersteld worden.

Time will tell, ik blijf 't vooralsnog leuk/mooi genoeg vinden om er mee door te gaan  :D

*****

Update na een uurtje: ik krijg van Shapeways m'n geld terug voor deze shell en ga met de ontwerper in de clinch om te krijgen wat ik hebben wil (en nog een ander dingetje ;) )

Zo te zien lijkt dit geprint in de poeder methode gezien het korrelige oppervlak. Voordeel is dat je geen lijntjes hebt.

JohnT

John, het ziet er, afhankelijk van de lichthoek, een beetje als sneeuw uit en schittert ook af en toe.

Maar het voelt best glad aan, ik zal er morgen een laagje grijze primer op doen en kijken hoe 't dan staat.

Toch top ondersteuning van Shapeways, ik denk dat ik met een medewerker in Eindhoven heb gemaild (wel in 't Engels),
het is voor mij 20 minuutjes rijden dus een volgende bestelling zelf maar 's ophalen en ff 'blieken' daaro  :D

Dat gezegd hebbende: als ik kijk hoeveel tijd ik al met uitzoeken en de nasleep van die maten etc. bezig ben geweest,
dan had ik al en heel end zo'n locje zelf in elkaar kunnen braaien (en dan heb ik 't nog niet over de â,¬â,¬â,¬ ...)
Maar mijn idee is van deze loc's een straatje te maken van 5 cow & calf units dus die voorbereidingstijd betaald zichzelf wel terug.

Maar van het grootste belang is hoe goed je met de ontwerper/programmeur kunt samenwerken, daar ben ik ondertussen wel achtergekomen.

Ben benieuwd naar de volgende zending  ;)


Mogelijk kun je ook is naar de printmethode kijken. De methode uit vloeibare kunststof geeft een honderd procent glad resultaat maar zal ook wel veel duurder zijn.

De opbouw in lagen geeft heel dunne lijntjes.
De opbouw uit poeder geeft het sneeuw effect.
De opbouw uit vloeibaar kunststof is perfect.

De drie methodes die ik gezien heb.

JohnT